Μικρές Καθημερινές Ιστορίες

όλα εκείνα που ήθελα να σου πώ

Σ΄ αγαπώ για να μην νιώθω μόνος

thumbnail

Πολλοί αναζητούν την αγάπη για να ξεφύγουν από τη μοναξιά. Όταν αγαπάς κάποιον γιατί το έχεις ανάγκη, δεν αγαπάς αλλά χρησιμοποιείς το συναίσθημα της αγάπης προς όφελός σου. Το να κάνεις σχέση με κάποιον για να σε συνοδεύσει κάπου, για να σου κάνει παρέα ή απλά για να διασκεδάσεις μαζί του είναι σίγουρα μια σχέση καταδικασμένη να αποτύχει. Όπως έχει πει και ο Erich Fromm ”Η ανώριμη αγάπη λέει «σ? αγαπώ επειδή σε χρειάζομαι». Η ώριμη αγάπη λέει «σε χρειάζομαι επειδή σ? αγαπώ»”.

Μόνο όταν μπορώ να μεταφέρω την αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, να την μοιραστώ με τον άλλον και να αλληλεπιδράσω μαζί του, να τον καταλάβω, να τον βοηθήσω, να τον συγχωρέσω, να τον αποδεχτώ για αυτό που είναι, τότε μπορώ να πω πως έχω μια σχέση αγάπης. Όταν αγαπάς πραγματικά κάποιον αγαπάς την ελευθερία του και την αλήθεια του. Αγαπάς αυτό που είναι, τις αρετές και τα ελαττώματα του, επειδή αυτά τα ελαττώματα είναι μέρος ενός συνόλου που σε γοήτευσε και σε κέρδισε.

Η μοναξιά μας διδάσκει να ζούμε ανεξάρτητοι και να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αυτό είναι το βαθύτερο δίδαγμα που μπορεί να πάρει κάποιος άνθρωπός από τον ίδιο του τον εαυτό και τον βοηθάει στο να έχει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη ως προσωπικότητα. Μόνο όταν είμαστε μόνοι μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες μας. Έχουμε τον χρόνο να μάθουμε να αγαπάμε αλλά και να έχουμε φιλική στάση προς τον εαυτό μας. Δεν μπορείς να αγαπάς τον άλλον αν έχεις παραμελήσει το να αγαπήσεις εσένα.

Όταν αισθάνεστε πως είστε μόνος/η ή απομονωμένος/η είναι η ώρα να στρέψετε την προσοχή σας προς την ψυχή σας και να δείτε τον εαυτό σας. Να ασχολείστε μαζί του και να επιστρέψετε στο αίσθημα ”του ανήκειν” που πιθανώς έχετε χάσει. Κατά την αποκατάσταση της εσωτερικής συνείδησης του ανήκειν επιτυγχάνεται η συμφιλίωση με τον εαυτό σας, υπάρχει μια νέα αίσθηση συμπόνιας και δυνατότητα συγχώρεσης του εαυτού σας. Αυτή η προσωπική σχέση είναι πολύ σημαντική, επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιές κοινωνικό ον αν δεν είναι συμφιλιωμένος με τον εαυτό του.

Η αληθινή αγάπη προς κάποιο άλλο άτομο δεν είναι σύντηξη απλά ουσιών, είναι ανεξάρτητη και υπερβατική επειδή ακριβώς αυτός που αγαπάς είναι κάτι άγνωστο προς εσένα. Το να αγαπάς, να θαυμάζεις, να σέβεσαι το σύντροφό σου είναι κάτι το απερίγραπτα όμορφο και ιδεώδες. Ο εγωισμός σκοτώνει την αληθινή αγάπη, με τους περιορισμούς και τα εμπόδια που θέτει για την ατομική ανάπτυξη. Η ζήλια, ο φθόνος, η κακία και η ανταγωνιστικότητα μεταξύ του ζευγαριού δεν φανερώνει σε καμία περίπτωση μια υγιή σχέση και μια αληθινή αγάπη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

balaoritou street

εδώ συμβαίνουν όλα

1000 Booktales

Coffee, books and rays of sunshine

matobookalo

Βιβλία Αστυνομικά, Θρίλερ, Φαντασίας

Ορεινογραφίες

Άνθρωποι και βουνά, βουνά και άνθρωποι

Μελίνα Σπανού

Βιωματική μουσική εκπαίδευση

odysseas zervos

ποίηση! η πιο μεταφυσική τέχνη

Shareyourlikes

όλα εκείνα που ήθελα να σου πώ

Writink Page

Write & Share Lines

Αρέσει σε %d bloggers: